top of page

Innofest geeft Studio Bleep de kans hun AR-Tshirts te testen op ESNS!

Hoe gaaf is dat? Het grootste Europese muziek festival vindt plaats in Groningen en wij mogen onze producten daar testen! Wat te gek om te (mogen) doen!

Wij houden ons al een paar jaar bezig met het maken van games en productie waarbij Augmented Reality (verder afgekort tot AR) een rol speelt.

Zo hebben we onlangs AR behang op een muur in het Isala ziekenhuis mogen plaatsen waardoor kinderen die moeten wachten op een operatie samen met hun ouders de geheime onderwaterwereld in het behang kunnen ontdekken. Het idee hierachter is de spanning van het wachten af te zwakken en de wachttijd korter aan te laten voelen. De verwachting is dat de mate van stress behoorlijk gereduceerd wordt door zowel het afleiden op een leuke manier als het minder eng maken van de omgeving.

EĆ©n van de volgende toepassingen zijn AR-Tshirts voor verschillende doelgroepen en de vervolgstap: interactie mogelijk maken met deze AR toepasing :)

Het begint met testen hoe goed de AR-toepassing bij T-shirts zich staande houdt in verschillende omgevingen. Zelf hebben we natuurlijk normaal daglicht en helder kamerlicht al uitvoerig getest.

Waarom is ESNS als festival zoā€™n goede testlocatie voor AR-Tshirts?

ESNS heef 27 testlocaties dicht bij elkaar. De locaties zijn allemaal verschillend met verschillende verlichting en lichtinval. We kunnen 3 dagen testen op al deze factoren, tussentijds evalueren en waar nodig meteen App-aanpassingen of ontwerp aanpassingen maken.

Wat gaan we testen?

We willen de werking van AR op T-shirts testen, om te kijken of deze gedragen kunnen worden op festivals waar sprake is van een enorm variatie aan verschillende lichtsoorten. Dit doen we om te zien of we stap 2 in onze ontwikkeling (het verbinden van mensen middels AR op kleding) in gang kunnen zetten voor de doelgroep festivalbezoekers of ons beter kunnen richten op onze andere doelgroep (babyā€™s kinderen, papaā€™s en mamaā€™s) waarbij de omstandigheden van het licht een minder grote rol spelen.

Andere testdoelen:

- Afstand telefoon/tablet t.o.v. AR-afbeelding

- Als je de AR-afbeelding hebt geactiveerd, hoe ver kun je de telefoon van de AR-afbeelding houden voordat de AR niet langer meer werkt.

- Zijn kreukels op kleding van invloed op het activeren van de AR?

Voor welke maatschappelijke uitdaging zijn onze AR-tshirts een oplossing?

Wat wij heel erg tof vinden is dat je door gebruik van AR een vorm van communicatie of ontspanning teweeg kan brengen. Dit kan een gesprek zijn tussen ouders en kind die de geheime wereld in het behang ontdekken, maar ook een man die op zijn T-shirt ā€˜IK HEB EEN GEHEIMā€™ heeft staan wat een AR-monstertje activeert dat roept: ā€œIk word vader!ā€ Of een kind dat een AR-T-shirt draagt en zijn vriendjes via de AR een spelletje laat spelen.

De voorbereiding voor de testen

Vooraf hebben we een aantal stappen ondernomen:

- Testen zelf kleding bedrukken

- Aanpassingen in de App

- Social media aangemaakt

- Website opgezet

- Link vanuit bedrijfspagina naar de shop gemaakt

Testen zelf kleding drukken

In de Maakplek in Groningen staat alle apparatuur om zelf T-shirts te drukken. Omdat de AR-T-shirts op dezelfde manier bedrukt worden als normale T-shirts hebben we gekozen om verschillende T-shirts zelf te drukken en te testen of het Ć¼berhaupt mogelijk is om AR te activeren vanaf een T-shirt. Dit bleek inderdaad te kunnen. Bij daglicht en ook kamerlicht zie je de AR-afbeelding snel en duidelijk tevoorschijn komen.

Aanpassingen in de App

Er bleken nog een aantal aanpassingen nodig in de app om goed te kunnen testen. Zo was bijvoorbeeld de focus nog niet goed ingesteld. Daardoor werkte de App bij een klein plaatje niet.

Social media aangemaakt

Twitter en Instagram zijn aangemaakt om plaatjes en aan te haken bij het twitteren van ESNS en Innofest.

Website opgezet

Voor de verschillende AR-Tshirts hebben we een webshop gemaakt.

Link vanuit bedrijfspagina naar de shop gemaakt

Om de webshop toegankelijk te maken hebben we direct vanuit onze site een link geplaatst.

Testverslag:

Dag 1: woensdag 17 januari 2018

Locatieā€™s

A-Kerk

Huize Maas Kroeg

Huize Maas Zaal

Buiten

Drie gezusters

Uitkomsten

Omdat de markers bestaan uit het witte stuk van de plaatjes zijn verschillende kleuren licht van invloed op de weergave van de AR. Bij blauw licht wordt immers alles wat wit is ook blauw en is de witte marker niet langer zichtbaar. Buiten merkten we dat de hoeveelheid licht niet voldoende was om de AR te activeren, met een zaklamp erbij ging dit echter veel beter. Op Ć©Ć©n toestel kun je niet de zaklamp-modus Ć©n de app tegelijkertijd aan hebben staan, dus er valt te overwegen of er een zaklampfunctie in de app ingebouwd kan worden. Dit nemen we mee in de testronde van donderdag 18 januari.

Plan voor donderdag 18 januari

- Bijschijnen met zaklamp (Om nut van zaklampfunctie in de app te testen)

- Geprinte zwart wit QR code meenemen die ook testen in verschillende lichtsoorten (om te testen of markers in het plaatje beter gericht kunnen zijn op de zwarte delen in plaats van de witte delen).

Locatieā€™s waar we gaan testen:

Schouwburg

Simplon

Vera

Platform

Grand Theater.

De locatieā€™s waar we niet aan toekomen worden vrijdag gedaan.

Testverslag:

Dag 2: donderdag 18 januari 2018

Locatieā€™s

Schouwburg

Simplon

Platform theater

Uitkomsten

Jeeeeeej wat een doorbraak! Door te testen met het bij-schijnen van wit licht uit de zaklamp van een telefoon komen we er achter dat het concept dan toch echt heel goed werkt. We hebben op deze dag vooral rood, blauw en paars licht kunnen testen.

Door de aanvulling van het witte lichtschijnsel hebben we geen last meer van de verkleuringen van de markers door rood, blauw en paars licht. Voorlopige conclusie: inbouwen zaklampfunctie is de moeite waard, het verbetert ons product en wauw wat zijn de shirts leuk <3.

Deze avond werden we geĆÆnterviewd door Innofest. Dit is de organisatie die het testen voor ons op dit festival mogelijk heeft gemaakt. Ze bieden ondernemers en instellingen de kans om hun innovatie of prototype te testen op 8 verschillende festivals in Noord Nederland.Wat gaaf dat we nu ook (professionele) beelden hebben van hoe de AR-T-shirts werken op een festival locatie!

Vandaag hebben we ook de antwoorden op de overige testvragen gevonden:

- Wat is de afstand die de telefoon of tablet nodig heeft om de AR-afbeelding te kunnen zien?

antwoord: dat is ongeveer 1 meter

- Als je de AR-afbeelding hebt opgeroepen, hoe ver kun je de telefoon van de AR-afbeelding houden voordat de afbeelding niet meer zichtbaar is.

antwoord: dat is ongeveer 2,5 meter

- Zijn kreukels op kleding van invloed op het oproepen van de AR-afbeelding?

antwoord: als er voldoende wit licht aanwezig is, is het effect van kreukels op de werking van de App verwaarloosbaar.

Aan het testen van de zwarte markers in bijvoorbeeld een QR-code zijn we vandaag niet toegekomen. Ook wilden we graag nog testen bij blacklight en dat zijn we helaas nergens nog tegengekomen.

Plan voor vrijdag 19 januari

  • Geprinte zwart wit QR code meenemen die ook testen in verschillende lichtsoorten (om te testen of markers in het plaatje beter gericht kunnen zijn op de zwarte delen in plaats van de witte delen).

  • Extra plaatjes drukken op test shirts waarbij minder gebruik gemaakt wordt van witte markers

  • Plaatje van de schildpad bijvoorbeeld een stuk lichter drukken om te kijken wat daar het effect van is.

  • Blacklight zoeken

  • Onze resultaten delen op bijeenkomst van Innofest

Locatieā€™s waar we gaan testen: Vera

Grand Theater.

DOT (hier hebben we de meeste kans op goede blacklight)

Testverslag:

Dag 3: vrijdag 19 januari 2018

Locatieā€™s

DOT

Huize Maas Zaal

Huize Maas Kroeg

Minerva

Warhol

Grand Theater

Uitkomsten

Deze avond presenteerde Rieneke ons concept op de Innofest borrel. De borrel werd gehouden in de Martinus brouwerij. Onder het genot van een heerlijk biertje, hebben we kennis gemaakt met de mede Innofest testers. Wat een interessante concepten allemaal! En wat fantastisch om daar tussen te mogen staan!

Na de borrel en een heerlijke hap eten bij het Feithuis, gingen we weer op pad. Vandaag wilden we testen of we met de AR afbeeldingen ons beter kunnen richten op de zwarte delen dan op de witte delen en we wilden het effect van blacklights testen. We hebben hiervoor extra afbeeldingen laten drukken en een QR code gemaakt.

Met twitter als hulplijn gingen we op zoek naar blacklights. Via deze weg kregen we de suggestie om naar Minerva te gaan, dus dat hebben we gedaan. Helaas was daar ook geen blacklight, maar wel hele mooie duidelijke rode en blauwe lichten, hier hebben we veel testen kunnen doen met de QR code en die vergeleken met verschillende van onze AR afbeeldingen om te testen of we ons beter op de zwarte delen of op de witte delen konden focussen.

Conclusie is dat QR met heel expliciet kleur licht, dus licht die ook de kleuren in de afbeelding verandert, wel iets beter lijkt te werken, maar alsnog net als de AR afbeeldingen een zaklamp nodig heeft. Voor onze AR afbeeldingen betekent dat, dat het handiger is om meer contrast (zwart-wit) te gebruiken en heldere kleuren. De schildpad leek het iets minder goed te doen dan de kwallen afbeelding, wat betekent dat we de schildpad nog iets lichter moeten maken en bij volgende AR afbeeldingen is het dus belangrijk dat we heldere duidelijke kleuren gebruiken.

Na lang zoeken vonden we dan toch eindelijk blacklights! In het Grand Theater was een hele show vol blacklights. Whoehoe! Fantastisch! Hier hebben we onze laatste onderzoeksvraag dan ook weten te beantwoorden. Bij blacklights is alleen het silhouet van de afbeelding nog zichtbaar, kleuren zijn niet meer zichtbaar. De QR code deed het hier zelfs zonder zaklamp. Dit gaf ons meteen hele toffe nieuwe ideeƫn voor nieuwe AR afbeeldingen, speciaal voor blacklights; zwart-witte (noir) afbeeldingen.

Wij zijn echt super blij met de resultaten! We hebben na 3 dagen intensief testen, al onze onderzoeksvragen weten te beantwoorden. Zonder Innofest hadden we dit niet in zoā€™n ontzettend korte tijd voor elkaar weten te krijgen. Wij kunnen nu met de gevonden antwoorden verder ontwikkelen en kijken erg uit naar de volgende stappen in ons ontwikkelproces!

Wat heeft het testen via Innofest bij ESNS ons tot nu toe opgeleverd?

  • Een substantiele verbetering bedacht en al kunnen testen in de praktijk (en daarmee geld en tijd bespaard)

  • We hebben extra publiciteit gekregen

  • We hebben extra reacties van mensen gekregen (vooral veel positieve waar wij dan ook weer blij van werden)

  • We zijn klaar om een keuze te maken in welke richting we op willen qua design en doelgroepen

  • We hadden een stok achter de deur waardoor de website praktisch af is

  • We hebben ook nog een beetje mogen genieten van de bands en alle fijne mensen die rondlopen op ESNS!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page